Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Γλυφάδας 2022: Με τον προϋπολογισμό σας δεν φτιάχνετε Ριβιέρα, αλλά εργασιακή γαλέρα. Δουλεύουμε για να σας πληρώνουμε!

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022

Καταψήφισε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα ο Επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γλυφάδας, Αλέξης Στεφανίδης δηλώνοντας  τα εξής:

Είναι φανερή για άλλη μια φορά η αντιλαϊκή κατεύθυνση που συνειδητά ακολουθείτε σαν διοικούσα αρχή και δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία στον φετινό προϋπολογισμό.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έχετε γίνει ικανότατοι διαχειριστές της κυβέρνησης.
Ο προϋπολογισμός δείχνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής καθώς και από πού εισπράττονται τα χρήματα και πού τελικά πηγαίνουν.

Ο προϋπολογισμός που σήμερα συζητάμε ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού πλαισίου.

Η δημοτική αρχή Παπανικολάου κινείται με βάση το μεσοπρόθεσμο 2022-2025 με κύρια υποχρέωση τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και την ευθυγράμμιση των τελών με το κόστος στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Για άλλη μια φορά, γίνεται ξεκάθαρο πως είστε με τους λίγους και εκεί επιλέγετε να τους δώσετε πολλά, και οι πολλοί, οι εργαζόμενοι δηλαδή, οι μικρομεσαίοι και τα φτωχότερα στρώματα που σηκώνουν σήμερα το 100% των φορολογικών βαρών θα πληρώσουν πάλι τον μεγάλο λογαριασμό που τους φέρνετε για άλλη μια χρονιά.

Για άλλη μια φορά τα υψηλά τέλη και οι φόροι είναι το βασικό σας έσοδο και κοινωνικές λειτουργίες, όπως προγράμματα αθλητισμού, πολιτισμού, προνοιακές δομές, καθαριότητα κ.α μπαίνουν πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες σας ή δεν μπαίνουν και καθόλου.

Πιο συγκεκριμένα :

Το 55% του προϋπολογισμού είναι φόροι και τέλη!

ΕΣΟΔΑ

Πάνω από τα μισά έσοδα του δήμου, το 55%, είναι φόροι και τέλη και προέρχονται από την επιπλέον αφαίμαξη του λαού, από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα, κατασχέσεις και άλλα χαράτσια που επιβάλει ο δήμος.

 • Από το γενικό σύνολο των 61.643.249 εκ. τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση ανέρχονται μόλις στα 8.700.086 και από φόρους και τέλη ανέρχονται στα 19.586.230.


Τα νούμερα που μας παρουσιάζετε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί εάν αφαιρέσουμε το χρηματικό υπόλοιπο και τις εισπράξεις υπέρ του δημοσίου, μας μένουν στο ταμείο 35.515.009 εκ των οποίων 19.586.230 είναι φόροι.

 • Το χρηματικό υπόλοιπο 13.500.000  εκ. είναι ποσό που έχετε στο ταμείο από προηγούμενα έτη και το οποίο έχει προέλθει από την φορολογία των δημοτών.
  Ένα ποσό που ενώ λείπουν έργα στην πόλη μας, εσείς το σέρνετε από τον ένα προϋπολογισμό στον άλλο.
 • Επίσης, 12.628.240 είναι χρήματα που όπως θα τα εισπράξει η δημοτική αρχή θα τα δώσει στο δημόσιο.
  Χρήματα δηλαδή που ανήκουν στους δημότες και τους τα παίρνετε εσείς για λογαριασμό του κράτους.
  Φοροληστεία επί δυο δηλαδή καθώς ο δημότης δεν φορολογείται μόνο από το δήμο αλλά και από το κράτος.
 • Τα έσοδα από το μεγάλο κεφάλαιο στην Γλυφάδα εξακολουθούν να είναι ελάχιστα αφού τα μεγάλα πολυκαταστήματα πληρώνουν το ίδιο με τον μικρό ΕΒΕ της γειτονιάς, το μεγάλο super market το ίδιο με το μικρό μπακάλικο, το καφενείο με την μεγάλη αλυσίδα καφέ κ.ο.κ.
 • Ο Κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων στον δήμο μας. Αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι σχεδόν η μισή από το κόστος μισθοδοσίας.
  Δηλαδή, 7.983.966 η κρατική χρηματοδότηση όταν οι μισθοί των εργαζομένων είναι 11.710.209.
  Μεταφέρει δηλαδή η κυβέρνηση αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να τους αναγκάζει να προσλάβουν αναγκαίο προσωπικό, χωρίς να μεταφέρει αντίστοιχους πόρους.
 • Το τέλος παρεπιδημούντων για παράδειγμα που δίνουν τα μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή μας είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον προϋπολογισμό και αυτό τον μειώνεται στο μισό φέτος σε σχέση με πέρυσι.
  Αντίστοιχα και οι διάφορες διαφημιστικές που δεν εταιρίες. Πέρυσι δεν είχατε βάλει καθόλου φόρο και φέτος βάζετε ελάχιστο.
 • Νέο φοροσαφάρι με το τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης

Γιατί κύριοι της δημοτικής αρχής, δε φτάνουν μόνο οι προθέσεις. Χρειάζονται πράξεις γενναίες σε κατεύθυνση διεκδίκησης, κόντρα στο σύστημα, με οργάνωση και συλλογικό αγώνα . Μαζί με τους δημότες, τους φορείς και τα σωματεία τις περιοχής.
Γιατί χωρίς την πλήρη κρατική χρηματοδότηση και χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Γιατί πέρα από την κυβέρνηση έχετε και εσείς τεράστιες ευθύνες αφού ούτε την εγκαλείται , ούτε διεκδικείτε μαζί με τους εργαζόμενους αυξημένη χρηματοδότηση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού .

ΈΞΟΔΑ:

 • Δίνετε υπέρογκα ποσά για την συντήρηση πρασίνου σε ιδιωτική εταιρεία 720.000 εκ. και 932.598 για τον ηλεκτροφωτισμό την ίδια ώρα που αυτές οι ανάγκες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την πρόσληψη μόνιμου  και αναγκαίου προσωπικού.
 • Οι δομές των παιδικών σταθμών, τα ΚΔΑΠ κλπ, παραμένουν καθηλωμένες και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους βρίσκεται στην ομηρία των συμβάσεων. Με σοβαρότατες  ελλείψεις σε  κτιριακές υποδομές, από τις οποίες πολλές πιθανά να κλείσουν τα επόμενα χρόνια με τη διαδικασία της πιστοποίησης και αξιολόγησης.
 • Καμία πρόβλεψη για συντήρηση και επισκευή σχολείων.
 • Καμία πρόβλεψη αντισεισμικό έλεγχο σχολικών κτηρίων, την ίδια ώρα που για επισκευή οδών και οδοστρωμάτων δίνετε  1.311.329εκ. και για αποκατάσταση πεζοδρομίων
 • Καμία αύξηση προς τις σχολικές επιτροπές λες και δεν βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, λες και τα σχολεία μας δεν έχουν προβλήματα.
 • Καμία πρόβλεψη για την πολιτική προστασία με στελέχωση προσωπικού και προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού. Την ίδια ώρα που στις τελευταίες βροχές πλημμύρισε πάλι η Γλυφάδα, την ίδια ώρα που φέτος κάηκε η μισή Ελλάδα.
 • Καμία πρόβλεψη για επείγουσες εργασίες Πολιτικής Προστασίας
 • Μείωση στις ήδη χαμηλές δαπάνες  για κατασκευή τεχνικών έργων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης
 • Καμία πρόβλεψη για καθαρισμό φρεατίων, δεξαμενών κτλ
 • Μόλις 20.000 οι δαπάνες για την κάλυψη ανάγκων για την αποφυγή της διάδοσης του COVID19.
 • Μείωση των αποδοχών έκτακτου προσωπικού για κάλυψη αναγκών λόγω COVID19 .  Από 160.000 στις 62.000.
  Άρα μειωμένο προσωπικό και καμία πρόβλεψη για το νέο έτος. Την ίδια ώρα που είναι  αυξημένες οι αποδοχές διάφορων ειδικών συμβούλων σας που ανέρχονται στις 134.000
 • Μειώσεις στις μισθοδοσίες όλων των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δήμου. Το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένο προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου αλλά και για τις συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση των εργαζομένων.
 • Καμία πρόβλεψη για ερασιτεχνικούς αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους συλλόγους.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις πραγματικές σας προτεραιότητες καθώς και για ποιον γίνονται τα έργα.
Εάν και τα ποσοστά σας είναι υψηλά, η πολιτική που ασκείται βάζει πολύ χαμηλά στην ιεράρχηση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Βάζει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων. Βάζει σε δεύτερη μοίρα τους εργαζόμενους του Δήμου μας.
Η πολιτική σας βάζει πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες σας την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μαζικού αθλητισμού, πολιτισμού για την νεολαία μας , αφού παντού πρέπει να πληρώσουμε αντίτιμο.
Το ίδιο χαμηλά και η δωρεάν πρόσβαση σε εκσυγχρονισμένες δωρεάν δομές υγείας, αφού στην περιοχή μας έχουμε μόνο ένα κέντρο υγείας και αυτό με ελλείψεις.
Ελάχιστες οι δαπάνες σε σχέση με τις άκρως απαραίτητες για την ανανέωση του εξοπλισμού (εργαλείων, ανταλλακτικών, κλπ) και των υποδομών του Δήμου (συνεργεία κλπ), όπως και την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού,

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας, τις ωραίες πόλεις τις κάνουν οι εργαζόμενοι της με την δουλεία τους και οι κάτοικοι της.

Οι δημότες να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την καθημερινότητα, να σκεφτούν εάν θέλουν δημάρχους υπηρέτες κυβερνήσεων και εργολάβων που έχουν κατακλύσει την Γλυφάδα ή δημάρχους υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων.

Με αυτό το σκεπτικό καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Γλυφάδας ως αντιλαϊκό και εις βάρος των συμφερόντων των κατοίκων της Γλυφάδας.

Τεχνικό πρόγραμμα 2022

Για άλλη μία χρονιά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Γλυφάδας απέχει πάρα πολύ από τις λαϊκές ανάγκες.
Απέχει από έργα που θα καλύπτουν τους εργαζόμενους και την νεολαία μας. Απέχει από  έργα αναγκαία που αφορούν τις υποδομές του Δήμου.

Αποτυπώνεται  και εδώ καθαρά  ότι τα έργα και οι υποδομές που έχουν να κάνουν με την  προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν επιλέγονται. 

Κριτήριο για την Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας είναι αν αυτά που προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα ικανοποιούν τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες , αν η διοίκηση του δήμου έχει στάση σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική που υποχρηματοδοτεί τους δήμους και φορτώνει χαράτσια και φόρους στις πλάτες των δημοτών.

Από τα 15 έργα που μας παρουσιάζεται και τις μελέτες που εμφανίζονται ως καινούργια στο Τεχνικό Πρόγραμμα, τα 11 είναι έργα συνεχιζόμενα, άρα και δεν προχωράνε και δεν είναι καινούργια.

Επίσης, δεν είναι έργα που αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Και αυτό γιατί σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, σε έναν δήμο που τον παρουσιάζεται σαν την Αθηναϊκή Ριβιέρα και ονειρεύεστε μαρίνες, καζίνο, ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα, οι ελλείψεις σε σχολική στέγη παραμένουν τεράστιες, οι αθλητικοί χώροι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μεγάλου πληθυσμού, υπάρχει μόνο ένα κέντρο υγείας και αυτό με τεράστιες ελλείψεις.

Και στο φετινό σας Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει πουθενά έργο και μελέτη για αντισεισμική θωράκιση, για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία παρά τα τραγικά γεγονότα που ζήσαμε και φέτος.  

Εμείς τα έργα τα εξετάζουμε σε σχέση με το χαρακτήρα τους, δηλαδή τι εξυπηρετούν, ποιος ορίζει τις προτεραιότητες, ποιος κερδίζει τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της λειτουργίας, και ποιες ανάγκες θα υπηρετήσουν τελικά

Ποιο συγκεκριμένα σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα:

Την ώρα που δίνετε 11.780.000 εκ. για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου χωρίς να έχετε απαντήσει σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γλυφάδας εάν οι δομές και υπηρεσίες που θα προκύψουν από την ανάπλαση θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα:

 • Τα σχολεία του Δήμου βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σας έχουμε φέρει επανειλημμένα παραδείγματα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.
  Δίνουμε τεράστια μισθώματα για να καλύψουμε τις ανάγκες σε σχολική στέγη και πολλές φορές σε ακατάλληλες δομές.
 • Κανένας ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί στα σχολικά συγκροτήματα και τα δημοτικά κτήρια της Γλυφάδας από τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Την ίδια ώρα που έχουμε σχολεία χτισμένα με ξεπερασμένους οικοδομικούς κανονισμούς . Σχολεία με αμφίβολες παρεμβάσεις όπως προσθήκες αιθουσών, μείωση των ελεύθερων χώρων πρόσβασης, κα
 • Η Δίχρονη Προσχολική συνεχίζει σε κοντέινερ , ασχέτως εάν εσείς το βαπτίζεται βιοκλιματικό και χωρίς να έχετε φέρει καμία μελέτη για τα σχολεία στην Αγίου Νεκταρίου ή για το Παπαδάκειο.
 • Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για την απαλλοτρίωση και τη διαμόρφωση χώρων ώστε να γίνουν σχολεία και άλλες υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
  Έχουμε επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα των απαλλοτριώσεων, όμως αυτά δεν μπαίνουν καθόλου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Γλυφάδας.
 • Έχουμε θέσει κατά καιρούς αίτημα για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης του Golf, που αντί να αξιοποιηθεί για τους δημότες με αθλητικούς χώρους για μαζικό αθλητισμό, κέντρα υγείας και χώρους πολιτισμού για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουν οι εργαζόμενοι , για σχολικές δομές , εσείς επιλέγετε να είναι ένα prive club για λίγους.
 • Καμία πρόβλεψη για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό , δίπλα από κατοικίες και αθλητικούς χώρους
 • Κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει ούτε προβλέπεται και φέτος.
 • Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών του δήμου είναι τεράστια.
  Ακόμη και εκείνα τα χρηματοδοτούμενα έργα που φαίνεται να έχουν αποδέκτη τα λαϊκά στρώματα, επιλέγονται με βάση την ύπαρξη ικανοποιητικών ποσοστών κερδοφορίας για τους μεγάλους ομίλους και τους διάφορους εργολάβους και για αυτό γίνονται αποσπασματικά ή δεν επιλέγονται και καθόλου στον δήμο μας.
 • Με οδηγό  σας την σύνδεση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, γίνεται  ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού δίνοντας υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες για την μεγάλη πίτα του ηλεκτροφωτισμού της τάξεως των 932.598  εκ.
 • Έχουμε καταγγείλει τις εργολαβίες στο Πράσινο και τη Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού με τα υπέρογκα ποσά που δίνετε σε ιδιώτες εργολάβους και αναφέρονται και στον προϋπολογισμό.
  Εργολαβίες που η δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί ως όχημα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, χωρίς να διεκδικεί μόνιμες προσλήψεις και χωρίς να μας τεκμηριώνει ποια είναι πιο οικονομική λύση για το Δήμο: οι εργολαβίες ή οι προσλήψεις μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού και η αγορά μηχανημάτων.

Για ακόμη μια χρονιά η δημοτική Αρχή Γλυφάδας κινείται στην ίδια λογική που κινήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, στην λογική ότι δήθεν θέλει να κάνει πράγματα αλλά δεν σας αφήνει η κακιά κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση που στηρίζετε και σας στηρίζει.

Κινήστε στην λογική της υποταγής,

Συνεχίζετε να μη διεκδικείτε πόρους από την Κυβέρνηση για έργα ζωτικής σημασίας για την πόλη, να μην ιεραρχείτε τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες, να χρησιμοποιείτε το Τεχνικό Πρόγραμμα για να προχωράει η ιδιωτικοποίηση την ώρα που συρρικνώνονται το προσωπικό του Δήμου και οι υπηρεσίες που αυτός παρέχει. Υλοποιείτε κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική γιατί συμφωνείτε με την αντιλαϊκή λογική κόστους- οφέλους.

Με βάση τα παραπάνω, καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, γιατί θεωρούμε ότι απέχει από τις πραγματικές και διευρυμένες ανάγκες των πολλών που ζουν και εργάζονται σε αυτή την πόλη.


Δ
εσμευόμαστε για ακόμη μια φορά προς τους δημότες της Γλυφάδας πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε  όλες μας τις δυνάμεις για να βγουν οι πραγματικές ανάγκες στο προσκήνιο και να ικανοποιηθούν.
Καλούμε το λαό και τους φορείς της περιοχής μας να οργανωθ
ούν και να παλέψουν κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης  αλλά και της Δημοτικής Αρχής, κόντρα στο σύστημα  που τσακίζει τα δικαιώματά του και αφήνει ανικανοποίητες τις ανάγκες του.

Σωτήρες δεν υπάρχουν, δεν είναι θέμα καλού ή κακού διαχειριστή αυτού του συστήματος, αλλά από ποια πλευρά είσαι, τι προτεραιότητες βάζεις και τι πολιτική εφαρμόζεις!

Η ίδια η ζωή έχει δείξει πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και εμείς είμαστε με αυτούς, είμαστε με τον λαό!