Κινητοποίηση για την Παγκόσμια ημέρα υγείας στη Γλυφάδα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κινητοποίηση στην οποία καλούσαν η Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας (μέλος ΟΓΕ) και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας και γύρω δήμων στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν:

·      Κατσαρελά Κατερίνα, πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Γλυφάδας (μέλος ΟΓΕ)

7 Απρίλη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Απρίλη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί-ήρωες τους έλεγαν τότε και τους χειροκροτούσαν- με τις κινητοποιήσεις τους, έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, έσπαγαν τη σιωπή που ήθελε η κυβέρνηση να επιβάλλει και διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού!
Τι ζητούσαν; Τα αυτονόητα!
·       Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
·       Πλήρη επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά, τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ζωή τους.
·       Πεθαίνουν άνθρωποι με φορητό αναπνευστήρα στα ράντζα νοσοκομείων, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα.
·       Ζούμε με το άγχος πως θα καλύψουμε τα έξοδα για τις εξετάσεις και τους γιατρούς, καθώς και τα δημόσια Κέντρα Υγείας είναι υποβαθμισμένα ή ανύπαρκτα και πρέπει να τα χρυσοπληρώνουμε στους επιχειρηματικούς ομίλους.
·       Ανακυκλώνεται το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, να γίνονται μπαλάκι οι γιατροί και νοσηλευτές, μετακινούμενοι από δομή σε δομή, οι οποίοι με την εντατικοποίηση οδηγούνται στην εξόντωση.
·       Έχει σκοντάψει ο εμβολιασμός στα παζάρια, στον εμπορικό πόλεμο και στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και οι κυβερνήσεις
·       Μετατρέπονται τα ΜΜΜ και οι εργασιακοί χώροι σε υγειονομικές βόμβες μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων.
·       Η «αποθέωση» της ατομικής ευθύνης, που φτάνει σήμερα μέχρι και τη διάγνωση της νόσου να την κάνουμε μόνοι μας με τα self-test και να την δηλώνουμε εθελοντικά.
Αντί να στελεχώσουν Κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες Υγείας, για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν τα αποτελέσματα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα με αυτό, πετάνε ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην ατομική ευθύνη. Η αντιμετώπιση όμως της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη. Για αυτό αξιοποίησαν την πανδημία για να περάσουν αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού.
  Η βαρβαρότητα που βιώνουμε είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό. Για αυτό η κυβέρνηση αφήνει εμάς και τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία. Για αυτό έκοψε επιπλέον 96 εκατ. ευρώ από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη ΠΦΥ στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021.
  Τα εκατομμύρια των νεκρών και ασθενών σε όλο τον πλανήτη αποδεικνύουν ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην παραγωγή της υγείας.
 Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα. Παλεύουμε για Δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την κατάργηση κάθε πληρωμής στην υγεία, στην πρόνοια, στο φάρμακο.  Σήμερα 7 Απρίλη, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι Σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς έξω από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και δυναμώνουμε τις φωνές μας πίσω από τα καλυμμένα στόματα.
Απαιτούμε
·       Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ.
·       Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
·       Επαναλειτουργία όλων των δημοσίων δομών υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
·       Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
·       Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινικών νοσηλείας των ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου δωρεάν για όλους και για όλες.
·       Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ για όλους του εργαζόμενους.
·       Εξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό του λαού.
 

·      Παγώνης Αποστολης, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας και γύρω δήμων

·      Χριστίνα Λεβαντή, μέλος ΔΣ του σωματείου καταστηματαρχών Αθηνών και πέριξ Δήμων Κοινοτήτων και προαστίων νομού Αττικής “ Η αδελφότης”

·      Παφίλη Σωτηρία, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων & μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Γλυφάδας

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής χαιρετίζει τη σημερινή συγκέντρωση της ΟΓΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Έχει περάσει ένας χρόνος πανδημίας  και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δεν έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για τη διαχείριση της πανδημίας, για τη διασπορά του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους, και η κυβέρνηση κρατάει ερμητικά κλειστά τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, την ώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ , μετατρέπει τα  δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία «μιας νόσου», με αποτέλεσμα την εκτίναξη της νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Ταυτόχρονα  κλείνουμε ένα χρόνο από το πρώτο κλείσιμο των σχολείων της χώρας μας λόγω της πανδημίας. Σε αυτόν τον χρόνο, είδαμε την κυβέρνηση:• Να ανοιγοκλείνει τα σχολεία μας, χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο περιορισμού της μετάδοσης του ιού.
Να απορρίπτει το ένα μετά το άλλο, όλα τα μέτρα που πρότεινε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία
Να λοιδορεί αρχικά το μαθητικό κίνημα που ξέσπασε με την αρχή της σχολικής χρονιάς και κατόπιν, να προσπαθεί να το καταστείλει βίαια, χρησιμοποιώντας ακόμα και χημικά σε 15χρονα παιδιά.
Να φέρνει 3 (τρία) αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, αυξάνοντας (αντί να μειώσει) τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα στα δημοτικά και διατηρώντας τον ήδη αυξημένο στα γυμνάσια και λύκεια, προωθώντας την παιδική εργασία από τα 15, αλλάζοντας μέσα στην χρονιά τους όρους διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων.
Να μην δίνει ούτε ένα ευρώ για την αγορά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που ζητά να μπαίνουν απουσίες στο μάθημα.
Αυτό το χρόνο οι καταστροφικές συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στα παιδιά μας. Οι μήνες κλειστών σχολείων και ο εγκλεισμός έβαλαν φρένο σε όλες τις πλευρές της ζωής τους, στη μόρφωση, την κοινωνικοποίηση, τη συναισθηματική αναπτυξη, τη σωματική τους άσκηση, έβαλαν φρένο στα όνειρα των παιδιών μας για το μέλλον.
Και οι γονείς, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, σηκώσαμε όλο το βάρος των συνεπειών σε συνδυασμό με τα όσα περνάει σημερα η κάθε λαική οικογένεια που πλήττεται από την αναστολή εργασίας των γονιών και τα πενιχρά εισοδήματα, τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας και την οικονομική ανασφάλεια , την εντατικοποίηση της δουλειάς με τηλεργασία και γεμίσαμε αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, στρες, θυμό, απογοήτευση, αγωνία για το μέλλον.
Στις πλάτες μας έπεσε και το βάρος της τηλεκπαίδευσης αφού η κυβένηση δεν πήρε για άλλη μια φορά μέτρα για την ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών χωρίς προυποθέσεις και οικονομικά κριτήρια.
Ακούσαμε πολλά ως τώρα:
·      Τη μία ο ιός κολλάει στα σχολεία και την άλλη δεν κολλάει.
·      Τη μία χρειάζεται να είναι 15 οι μαθητές στην τάξη (όπως πέρυσι το Μάη) και την άλλη δε χρειάζεται.
·       Τη μία η τηλεκπαίδευση πάει περίφημα και την άλλη διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες.
 
Εμείς καλούμε τους γονείς να μην ανεχτούν άλλο την κοροϊδία της ατομικής ευθύνης από μία κυβέρνηση που αποποιείται κάθε ευθύνης για την λειτουργία σε καιρό πανδημίας του ζωτικού χώρου των παιδιών μας, όπως είναι το σχολείο και που το μόνο μέτρο που γνωρίζει για την αντιμετώπισή της είναι το κλείσιμο όταν πληθαίνουν τα κρούσματα, τα ανοιχτά παράθυρα, τα παγουρίνο και οι μάσκες  Ενώνουμε την φωνή μας με εκπαιδευτικούς και μαθητές, ζητάμε εδώ και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, να ανοίξει τα σχολεία με όλα τα μέτρα που έχουμε ζητήσεΙ. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σηκώσουμε πιο ψηλά το ανάστημα μας. Τα προβλήματα στην Υγεία και στα σχολεία υπήρχαν πάντα και ανδείχθηκαν ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·      Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων
·      Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
·      Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
·      Ενίσχυση των σχολείων με μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας
·      Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τέστ με ευθύνη του κράτους και όχι των γονιών
·      Προσλήψεις μονιμων εκπαιδευτικών
·      Να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία
·      Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
·      Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς.
·      Να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων
·      Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·      Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας. Άμεσα εξοπλισμός όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά.
·      Εξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

·      Αργυρώ Θεοφιλόπουλου, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Γλυφάδας

Συναγωνιστές πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η πανδημία έγινε ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των κυβερνώντων και των καπιταλιστικών ομίλων που εξυπηρετούν, προκειμένου να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και τέλος να εφαρμόσουν το εγκληματικό τους σχέδιο σε βάρος του λαού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει εργασιακό μεσαίωνα, κοινωνική τρομοκρατία, εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, επέκταση της εμπλοκής σε πολεμικές συγκρούσεις.
Υποθηκεύουν με τους νόμους τους, που είναι εντολές της Ε.Ε. και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Μας καλούν να βοηθήσουμε για την ανάκαμψη και να υποστούμε κάποιες θυσίες για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα και τα κέρδη. Αλήθεια ποιανού τα κέρδη; Όχι φυσικά τα δικά μας, του λαού, του απλού κόσμου της εργασίας, των νέων, αλλά των λίγων που δεν χόρτασαν και θέλουν κι άλλες θυσίες και αίμα από εμάς.
Στα ξεγυμνωμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία τους η κατάσταση είναι τραγική και άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, χωρίς να τους παρέχεται η φροντίδα που δικαιούνται.
Στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια απαιτούν σιωπή με άγρια καταστολή. Στους χώρους δουλειάς επιβάλλουν συναίνεση με εκμετάλλευση και ανεργία.
Με τον θάνατο του πολιτισμού προσπαθούν να ελέγξουν τη σκέψη, τον προβληματισμό και την ψυχική ανάταση του κόσμου. Ας τους εμποδίσουμε.
Η μάσκα δεν είναι εμπόδιο για μας. Τα μάτια μας βλέπουν, το μυαλό μας σκέπτεται και η φωνή μας βγαίνει πιο δυνατή.
Δεν θυσιάζουμε τη ζωή μας και τις ανάγκες μας για την αριστεία στα κέρδη του καπιταλισμού.
Την ατομική ευθύνη που μας πλασάρουν τους την γυρίζουμε και λέμε ότι θα σωθούμε απ ́ τα νύχια τους γιατί είμαστε πολλοί και καθόλου μόνοι μας. Ο πληθυντικός αριθμός μας τους φοβίζει.
Η μόνη ατομική ευθύνη που έχουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μας βρουν απέναντί τους παντού. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να συμπορευθούμε με την ΟΓΕ, τη Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τα λαϊκά συνδικαλιστικά όργανα στην υγεία και τη Παιδεία, το λιανεμπόριο, τον πολιτισμό.
Σ ́ αυτό τον αγώνα κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος.
Δεν τους χαρίζουμε τον ιδρώτα μας, το μέλλον των παιδιών μας, τη ζωή μας.