Τοποθέτηση του Αλέξη Στεφανίδη στο Δ.Σ. για το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο και για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων

Ο χωροταξικός, πολεοδομικός, αστικός σχεδιασμός  και οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που συζητάμε σήμερα, δεν συνιστά  θέμα απλά τεχνικό όπως είπε ο Δήμαρχος, δεν είναι γενικά αυτοτελή πολιτική, ή πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, αλλά είναι εργαλείο άσκησης κυρίως πολιτικής.

Θα καταψηφίσουμε καθώς για εμάς είναι πολιτικό ζήτημα. Και είναι πολιτικό ζήτημα ακριβώς γιατί τίθεται το ερώτημα , σχεδιασμός από ποιον και για ποιον.  Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον.

Τόσο η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων άλλα  και το πολεοδομικό σχέδιο Γλυφάδας εξειδικεύουν:

Στη στρατηγική για το ρόλο της Γλυφάδας ως πόλη υπηρεσιών, τουρισμού, διαμετακομιστικό κέντρο όπως αναφέρουν οι εισηγήσεις αλλά και του «καταμερισμού«που επιδιώκουν για τον Υμηττό Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή.
Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που κάναμε σε προηγούμενο ΔΣ πχ το »δίκτυο μονοπατιών» στον Υμηττό ώστε να αποτελέσει τουριστική διέξοδο σε άμεση συνδεση με το Ελληνικό. 
Αλλά και η προσπάθεια που έγινε από πλευράς της Δημοτικής Αρχής Όπως η διευθέτηση κατοικιών εκτός σχεδίου, η ανάγκη εξεύρεσης χώρων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών ή πολιτιστικών να συζητηθούν μέσα σε θέμα για την δήθεν προστασία του Υμηττού. Και ο νοών νοείτο!

Αντί όμως να υπάρχει ένας συνολικός κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος η Διοικούσα Αρχή έκρινε μάλλον ότι είναι πιο φτηνή η χωροθέτηση και κατασκευή στα βουνό μας για ότι ανάγκη έχει η πόλη μας. Έτσι γήπεδα, νεκροταφεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, και πολυτελείς κατοικίες θα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια .

Είχαμε ξανά πει και στην προηγούμενη συζήτηση πως είναι προσχηματική η διαβούλευση που προηγήθηκε . Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πρόκειται ουσιαστικά γι ένα υποβαθμισμένο μεν, αλλα δασικό οικοσύστημα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ !!!!  Για τον Υμηττό.

Η προστασία του Υμηττού, του παραλιακού μετώπου και συνολικότερα του περιβάλλοντος  δεν περνάει ούτε από τις διάφορες διαβουλεύσεις  , ούτε από  τις αντιπαραθέσεις των δημάρχων εδώ στην περιοχή μας για το ποιος θα φάει περισσότερο από την πίτα που λέγεται ‘’Ελληνικό’’ πόσο μάλλον η προστασία του Περιβάλλοντος δεν περνάει από το τελευταίο περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο που επιταχύνει  τις εμπορευματοποίησης δασών, αιγιαλών, παραλιών, θαλασσών, λιμνών, ποταμών, προστατευόμενων περιοχών απείρου κάλλους ακόμη και περιοχών natura δίνοντας την γη στους επιχειρηματίες και τις μεγάλες εταιρείες,

Σχετική αναφορά γίνεται και στην εισήγηση για την ανάγκη το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας αλλά και ο Υμηττός να αναπτυχθεί στους τομείς του τουρισμού των χώρων αναψυχής, συνεδριακών κέντρων εμπορίου κτλ.

Άρα ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό ζήτημα. «Κομμένος και ραμμένος λοιπόν στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται η δημοτική Αρχή να υλοποιήσει αναλαμβάνοντας το ρόλο του συντονισμού και ιεράρχησης ανάμεσα στα επιχειρηματικά σχέδια που είναι αντίθετα και εχθρικά για τις λαϊκές ανάγκες

Μέσα στην εισήγηση το σχέδιο σας επιτρέπει την ανεξέλεγκτη «συμβίωση» βιομηχανίας – κατοικίας , κατοικίας –  δάσους, παραλίας  με καταστροφικές τελικά  συνέπειες για τον πληθυσμό.

Αναφέρετε νομιμοποιήσεις αυθαίρετων σε βουνό και θάλασσά, νομιμοποίηση του σταθμού μεταφόρτωσης , (μετά την νέα χωματερή στη Φυλή που αποφασίστηκε από την περιφερειακή αρχή του Σύριζα τον Αύγουστο του 2019 επί Δούρου, σήμερα με την ΣΜΠΕ προβλέπεται η μονιμοποίηση των σταθμών μεταφόρτωσης στον Υμηττό.), ιδιωτικά πάρκινγκ , προσέλκυση επενδύσεων με βάση την στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.

Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η ανάγκη σχολικών μονάδων , ιατρικών κέντρων, έργα αντιπλημμυρικά την ίδια ώρα που η μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά πως υπάρχει υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα που κινδυνεύει από υφάλμυρή , λόγω ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων και μερική κατάληψη από αυθαίρετες συγκεντρώσεις ,από το στρατόπεδο , από αποθήκες με κίνδυνο πλημμυρών από τα ρέματα της περιοχής.

Κουβέντα για έργα , αντιπυρικά  , χώρους  πρασίνου και αθλητισμού στην άνω Γλυφάδα ή την  αξιοποίηση του golf, μιας έκτασης 600 στρεμμάτων προς όφελος των δημοτών . Δωρεάν υποδομές για τους κατοίκους.

Αλώστε οι πραγματικές προθέσεις σας αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό του 21…. 400.000 για τις σχολικές μονάδες και παραπάνω από τα διπλά για πεζοδρόμια πάλι!

Για εμάς λοιπόν , το χωροταξικό, πολεοδομικό σχέδιο θα εξυπηρετεί ή τον άνθρωπο και τις διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες του  ή θα εξυπηρετεί το κέρδος. Με βάση και τα παραπάνω, δυστυχώς εσείς έχετε επιλέξει το δεύτερο.

Η αξιοποίηση της διαθέσιμης γης και η οργάνωση του χώρου πρέπει να γίνεται με άξονα τη συνδυασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Δηλαδή την διασφάλιση του δικαιώματος στην ασφαλή, ποιοτική και υψηλού επιπέδου λαϊκή κατοικία, διασφάλιση του δικαιώματος μεταφοράς, υποδομών κοινής ωφέλειας, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δομές πολιτικής προστασίας, μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντισεισμικής προστασίας, χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε , τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με θέματα καλής η κακής διαχείρισης αυτής της δημοτικής αρχής ή αυτής της κυβέρνησης . Εχει να κάνει με την πολιτική που ασκείς και προς ποια κατεύθυνση δηλαδή όπως είπα και στην αρχή σχεδιασμός από ποιον και για ποιόν.

Στον αντίποδα αυτής της άναρχης ανάπτυξης που σκοπό έχει μόνο το κέρδος ,  μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της Λαϊκής Οικονομίας μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση στο χωροταξικό σχεδιασμό της Αττικής συνολικά αρά και της Γλυφάδας.

Σ’ αυτή τη βάση μπορεί να γίνει ένας αναλυτικός υπολογισμός των αναγκαίων τεχνικών έργων, των χώρων πρασίνου, της λαϊκής κατοικίας, των μεταφορικών μέσων κ.λπ

Που η υλοποίηση των τεχνικών έργων και η συντήρησή τους θα γίνεται από τον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών.
Μόνο υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις η συντήρηση και η κατασκευή των αναγκαίων έργων μπορεί να γίνει διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων, ασφαλή έργα, ελαχιστοποίηση των αναγκαίων πόρων συντήρησης, δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων κ.λπ.

Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο προτεραιότητα θα είναι η ποιότητα ζωής του ανθρώπου και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος όλων και όχι των λίγων.