Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων

Χωρίς να εξασφαλίζονται οι  απαραίτητοι όροι για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ξεκινάει η έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτέμβρη και με πλήρη σύνθεση.

Νέες μητέρες, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι,

Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας για τη μόρφωση και την υγεία τους, σημαίνει να μη συμβιβαστούμε με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές,
εκπαιδευτικό προσωπικό και καθαριότητα,  αλλά μαζί να παλέψουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη.

Οι ανακοινώσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων δεν απαντούν στις ανάγκες μας για προστασία της υγείας των παιδιών μας και για ισότιμη μόρφωση. Όχι απλά δεν καθησυχάζουν, αλλά εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, έχοντας και την εμπειρία από την αντιμετώπιση της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο (καραντίνα, τηλεκπαίδευση, εκ  περιτροπής λειτουργία Μάη και Ιούνη).

Όλο το προηγούμενο διάστημα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιμετωπίσαμε με μεγάλο αίσθημα ευθύνης την πανδημία του κορονοϊού αλλά η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα μας που διασφαλίζουν την προστασία, την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και φυσικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Σήμερα έχοντας κάνει “λάστιχο” τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αξιοποιώντας τα “κατά το δοκούν”, δεν απαντά ούτε στο ελάχιστο στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας από την πρώτη στιγμή με παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώσαμε προτάσεις και ένα πλαίσιο διεκδικήσεων ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ως προς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών και του σύνολου της  σχολικής κοινότητας.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα, τα ίδια τα στοιχεία την διαψεύδουν.

Στον Δήμο που η δημοτική αρχή ονειρεύεται «Ριβιέρες»,  έχουμε σχολεία σε πολυκατοικίες, και ισόγεια καταστήματα όπως το 1ο, 15ο, 16ο, 17ο, 19ο, έχουμε παραρτήματα μέσα σε δημοτικά όπως το 7ο που ένα από τα τρία του παραρτήματα λειτουργεί μέσα στο 11ο δημοτικό  και απέναντι από  τουαλέτες, ενώ η δίχρονη  προσχολική αγωγή θα στεγαστεί σε μεταλλικές αίθουσες, μέσα σε αύλειους χώρους σχολείων.

 • Η Δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνονται μαθήματα με το πολύ δεκαπέντε μαθητές ανα τάξη.
 • Δεν διεκδίκησε γενναία χρηματοδότηση για ανέγερση σχολείων.
 • Δεν έκανε καμία κίνηση πίεσης προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως  τραπεζοκόμους , εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες.
 • Δεν προσέλαβε ούτε μία (!) παραπάνω καθαρίστρια παρά τις αυξημένες ανάγκες και συνεχίζει να κρατάει αυτές τις εργαζόμενες σε καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ σχεδόν οι μισές είναι μερικής απασχόλησης (3 – 3,5 ώρες την ημέρα!).

Νέα μητέρα, νέε πατέρα,

Η δικαιολογημένη σου ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων και το στοίβαγμα των παιδιών μας σε τάξεις 20τμ με 25άρια τμήματα, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής  και η ανασφάλεια που γεννά η πολιτική τις κυβέρνησης και τις Δημοτικής Αρχής πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστική διεκδίκηση.

Σε καλούμε , μαζί να διεκδικήσουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα ένα σχολείο που στο επίκεντρο θα έχει τις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε:

 • Σχέδιο Άμεσης κατασκευής νέων νηπιαγωγείων,  σχολείων και παιδικών σταθμών που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, και με την αξιοποίηση οικοπέδων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δήμου.
 • Σύγχρονα σχολικά κτήρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
 • Τμήματα 15 παιδιών.
 • Μαζικά  επαναλαμβανόμενα  τεστ  στα  σχολεία με  ευθύνη  του Κράτους.
 • Δωρεάν μέσα προστασίας σε μαθητές και εργαζόμενους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και τις δημοτικής αρχής.
 • Μαζικές  προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού (νοσηλευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι,κλπ).
 • Μόνιμο  πλήρους  ωραρίου και  επαρκές προσωπικό  καθαριότητας  για  όλα τα  σχολεία.
 • Ολοκληρωμένη λειτουργία ολοήμερων με σίτιση και χώρους ξεκούρασης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
9/9/2020